Het weer in Sevilla

Spanje staat bekend om het warme en zonnige weer. Binnen dit zonovergoten land is behoort Sevilla zonder enige twijfel tot de warmste en meest zonnige plekken. De stad is in de zomermaanden zelfs zo warm, dat men met de bouw van de huizen rekening gehouden heeft met de hete zonnestralen. Vooral de oudere straten in Sevilla zijn op zo'n manier aangelegd dat het zonlicht zoveel mogelijk gehinderd wordt en de straten zo weinig mogelijk kan bereiken. Tijdens de heetste maanden worden er zelfs doeken gespannen om extra schaduw te creëren in het centrum van de stad.

Sevilla bezienswaardigheden

In Sevilla hoef je je niet te vervelen. Er is voldoende te zien en te doen in deze prachtige hoofdstad van Andalusië.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Sevilla op een rijtje gezet:
Sevilla bezienswaardigheden top 10

Warm zeeklimaat

Het klimaat van Sevilla is een warm zeeklimaat. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de code Cfa. Andere termen voor dit klimaattype zijn een mediterraan klimaat of een Middellandse Zee-klimaat. Sevilla ligt overigens niet aan de Middellandse Zee, maar staat wel deels onder invloed van het zeewater uit deze zee die tussen Europa en Afrika ligt.
Kenmerkend voor het klimaat van Sevilla zijn de zeer milde winters en de warme tot hete zomers. Neerslag valt hoofdzakelijk in de winter en in mindere mate in het voor- en najaar. In de zomer is het vrijwel geheel droog.

Regen

Er valt op jaarbasis ruim vijfhonderd millimeter neerslag. Dat is vrijwel altijd in de vorm van regen. Sneeuw komt vrijwel niet voor in Sevilla en ook hagel komt vrij weinig voor in Sevilla. In de wintermaanden komt er ongeveer één op de drie dagen neerslag voor. Dat is meestal in de vorm van matige regen. De kans op onweersbuien is het grootst in de maanden april, mei, september en oktober. In de maanden juli en augustus regent het maar af en toe. Met respectievelijk 91 en 99 millimeter zijn de maanden november en december het natste.

Zonneschijn

Met bijna 3000 zonuren per jaar behoort Sevilla tot de meest zonnige steden van Europa. Vooral in de maanden juni, juli en augustus laat de zon zich veel zien. Gemiddeld is het dan 11 tot 12 uur per dag zonnig te noemen. Zelfs de sombere maanden doen het nog goed in Sevilla. In de winterperiode is het gemiddeld vijf tot zes uur per dag zonnig. Ter vergelijking: in De Bilt worden deze cijfers in het voorjaar gehaald en blijven ze er in het najaar zelfs onder.

Temperaturen

Sevilla kent vier seizoenen, waarbij er een verschil is in temperatuur, hoeveelheid neerslag en aantal zonuren. De temperatuur ligt in de koudste maanden op een niveau waarbij je in Nederland van voorjaar spreekt. Januari is met een gemiddelde maximumtemperatuur van 16,0 graden Celsius de koelste maand. Het grappige is dat wij als Nederlanders dan heerlijk genieten van het lenteachtige weer in Sevilla, terwijl de locals met handschoenen en andere winterse accessoires op straat lopen. In het voorjaar gaat het kwik al regelmatig naar zomerse waardes van 25 graden Celsius of meer. Vaak wordt in mei al de eerste tropisch dag geregistreerd (30 graden of meer). In de zomerperiode zijn dit soort temperaturen meer regel dan uitzondering. In juli en augustus ligt de maximumtemperatuur gemiddeld tussen de 33 en 38 graden Celsius. Vrijwel iedere zomer komt er ook een periode voorbij waarbij het meerdere dagen zelfs veertig graden of warmer wordt. Pas vanaf half september wordt het weer aangenaam in Sevilla.

Klimaattabel Sevilla

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 6 5 uur 15 dagen 66 mm n.v.t.
februari 17 7 6 uur 13 dagen 50 mm n.v.t.
maart 20 8 7 uur 10 dagen 36 mm n.v.t.
april 22 10 8 uur 9 dagen 54 mm n.v.t.
mei 27 13 10 uur 5 dagen 31 mm n.v.t.
juni 32 16 11 uur 2 dagen 10 mm n.v.t.
juli 36 20 12 uur 0 dagen 2 mm n.v.t.
augustus 37 21 11 uur 1 dag 5 mm n.v.t.
september 32 18 9 uur 3 dagen 27 mm n.v.t.
oktober 26 13 7 uur 10 dagen 68 mm n.v.t.
november 20 9 5 uur 12 dagen 91 mm n.v.t.
december 16 6 5 uur 14 dagen 99 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Wie een comfortabele vakantie in Sevilla wil vieren die kan het beste de zomerperiode ontwijken. Het is dan soms zinderend heet in de straten van Sevilla, waardoor het pas in de avond enigszins aangenaam wordt. De zomerperiode heeft echter wel het voordeel dat het minder druk is, de hotelkamers vaak goedkoper zijn en de kans op neerslag het kleinste is. Wie er niets op tegen heeft om bij temperaturen van 33 tot soms meer dan 40 graden op pad te gaan, die kan gerust hartje zomer naar Sevilla gaan.

Wij geven de voorkeur aan de maanden april, mei en oktober voor een bezoek aan Sevilla. Het is dan niet te warm om in de zon te lopen en bezienswaardigheden te bezoeken en het is warm genoeg om te zwemmen of op het terras te genieten van het weer. Ook de tweede helft van september is over het algemeen al prima.

De winterperiode is echter ook prima om te doen, al zul je de zomerse kleding thuis moeten laten en vooral aan laagjes moeten denken. In de middag is het vrijwel altijd warm genoeg voor een T-shirt of comfortabele blouse, in de ochtend en avond zul je al snel iets van een vest of trui nodig hebben. Ook moet je er, met name in november en december, rekening mee houden dat je soms meerdere dagen met regen achter elkaar kunt hebben. Een week vol stralend zonnig weer kan echter ook prima voorkomen in deze periode, zoals we dat zelf meegemaakt hebben in een decembermaand.

Meer info over Sevilla

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Sevilla:
5x zien & doen in Sevilla
Sevilla informatie
Sevilla informatie
Sevilla in één dag
Sevilla in beeld
Sevilla top 10
Sevilla weer & klimaat
Sevilla als budgetbestemming
bijzondere plaatsen in Sevilla

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy